26 July 2021

New Case Study: Swimming pool at King’s College School

TRADA image

An elegant wave-like timber roof soars over this new swimming pool, reflecting the shape of water in motion. The pool is glazed on three sides and the timber elements of the roof – curved glulam beams and cross-laminated timber (CLT) roof panels – are finished with a pale tone which co-ordinates with other materials, creating a sense of tranquillity which is enhanced by views of green lawns and gardens through the glazed walls.

 

The swimming pool is part of a group of new and remodelled buildings, designed by David Morley Architects, which consolidates the sports activities of King’s College School, a private day school in Wimbledon, south-west London. The aim was to design a new sports complex with strong visual connections between the indoors and outdoors to encourage students to enjoy physical activities while seamlessly tying the old sports facilities to the new.

 

The site lies within the West Wimbledon Conservation Area and is bordered by listed buildings. The existing sports hall and squash courts occupy the north end of the site and face a garden court, now newly landscaped. The new building connects to the south wall of the squash courts and extends across the site to form an enclosure to the garden. An elegant colonnaded lobby runs at the side of the squash courts to link the existing buildings to the new one and form a single, holistic complex.

 

Full list of case studies