31 July 2019

New Case Study: Sultan Nazrin Shah Centre

TRADA image

In the secluded and ancient grounds of Worcester College, overlooking the college cricket pitch, stands the Sultan Nazrin Shah Centre, a beautifully crafted stone and oak pavilion. It is carefully positioned to enhance this idyllic setting and engage with neighbouring buildings, but also fulfils the college’s need for more teaching space. Above all, to quote the RIBA Award citation, ‘It is the natural materials, superbly honed, that ground the building and make it belong. It is the architectural design – the timeless pursuit of ordering space and light and form – that makes it a thing of pure joy.’

 

Níall McLaughlin Architects has carefully integrated the new building with the college’s existing buildings alongside, in particular MacCormac Jamieson Prichards’ 1980s Sainsbury Building, which backs on to Worcester Place and includes a gatehouse entrance to the college grounds. The architect has created a new open court next to the Sainsbury Building, framing a view of the college lake and the new bridge to the cricket ground, which leads to the main entrance of the the Sultan Nazrin Shah Centre.

 

Full list of case studies