28 October 2020

New Case Study: Hardman Square Pavilion

TRADA image

Hardman Square Pavilion stands at the heart of Spinningfields, Manchester’s busy commercial district, yet this new building is utterly unlike the surrounding metallic and glass towers; the structure is timber, an exposed glulam frame which is clad with timber weatherboards overlaid with planting. This use of natural materials is enhanced and complemented by its setting in Hardman Square, a large public space which has been newly landscaped. Trees, plants and wildflower verges have created a ‘green oasis’ lined with paths and seats where office workers can pause to enjoy their verdant surroundings.

 

‘We were after a building that was different from the rest of Spinningfields and acted as a natural counterpoint to the glass and metal used on the adjacent blocks’, explains Neal Allen-Burt, partner at Sheppard Robson Architects. ‘The structure’s green skin underlines both physical and visual connections between the landscape and the building. Greened façades, including that of the roof, link views from both the low and elevated positions. Both those using the building or the public space are intrinsically connected and not mutually excluded.’

 

The Pavilion – four-storeys with a roof terrace – provides a permanent venue for The Ivy, a high-end restaurant and bar. The ground floor is a bar and brasserie, the first floor a private dining room, the second floor an Asian restaurant, and the roof is used for entertainment and events.

 

Full list of case studies