30 September 2020

New Case Study: Abbey Wood Railway Station

TRADA image

Walking into the new railway station at Abbey Wood, the immediate impression is of the elegant timber roof which arches over the interior, imparting a warm, natural quality to this large public space – more than 25 metres by 25 metres.

 

It is designed to allow large numbers of travellers to move easily and quickly and the direction of travel is clear; ticket office, toilets and admin spaces are aligned into side spaces while directly ahead a full-height glass façade gives a clear view of the destination – the tracks and the platforms. These are at the lower ground level and reached by lifts and staircases which descend at each side of the glass façade.

 

Designed by Fereday Pollard Architects as lead architects in a multi-disciplinary team, Abbey Wood station is a unique and complex structure which reflects its new importance in the railway network. Until recently a small suburban railway station on the Southeastern Line to north Kent, Abbey Wood has now become the terminus of the new Elizabeth Line, the south east spur of the Crossrail project. The new platforms serve the two new Elizabeth Line tracks which terminate here, plus existing Southeastern/GTR tracks which continue through into Kent.

 

When the Elizabeth Line opens, the plan is for trains to run every five minutes with journey times to central London, Paddington, Heathrow and Reading reduced by half. This prospect has already attracted new development to the area which until recently lacked regeneration potential; the nearby Thamesmead Estate, for instance, is now earmarked for a £1 billion refurbishment.

 

Full list of case studies