25 September 2019

Case Study: Fallahogey Studio

TRADA image

McGarry-Moon Architects has designed a new studio for the award-winning practice, set in the lower garden of Jessica McGarry and Steven Moon's own home, Fallahogey House, which they designed and completed in 2005 in the rolling countryside of Kilrea, Northern Ireland. The building houses a new studio for the expanding rural practice, together with a garage and a level access bedroom with shower room for relatives with mobility issues.

 

Externally, the building is a tall and simple pitched roof form, its shape a reference to the vernacular agricultural barns of the local area. Like many of them, it is clad with weathered metal sheet, but in this case the use of Cor-ten panels with their deep rust colour, clean lines and seamless surfaces gives a contemporary character. Both gables are clad with perforated Cor-ten panels set in front of large triangular glazed panels, helping to flood the building with daylight. When the office is lit at night the triangular glazed panels glow like lanterns.

 

In contrast, the interior is a birch plywood glulam structure, expressed and celebrated to create a series of light-filled overlapping spaces which can be used in a variety of ways by the practice. As the architect explains: ‘The joy of craftsmanship and tactility of the timber imbue the space with a timeless beauty.’

 

Full list of case studies